DIPLICA

Diplica je prastaro, jednostavno glazbalo koje je u raznim varijantama bilo svirano u mnogim hrvatskim krajevima, a do danas se zadržalo još jedino u Slavoniji i Baranji. Diplica je najčešće izrađena od trstike (premda može biti izrađena i od bazge, slame, pa i guščjeg pera), a sastoji se od prebiraljke na kojoj se nalazi nekoliko (najčešće pet) rupica za prebiranje i piska s jednostrukim udarnim jezičkom također izrađenim od trstike. Diplice se najčešće izrađuju u E tonalitetu (u tom slučaju su tonovi diplice: E, Fis, Gis, A, H i Cis ), a mogu se izraditi i u C, D, F i G tonalitetu.
Posebnom tehnikom sviranja, te zbog specifičnih mogućnosti tog glazbala, može se postići efekt dvoglasnog sviranja.
Diplica je preteča gajdi, duda, šurli, te raznih vrsta mihova, i premda je vrlo jednostavna gotovo začuđuje bogatstvom i ljepotom zvuka koji proizvodi.
Na slici lijevo su diplice od trstike, a na slici desno su sviroke s otoka Silbe izrađene od stabljike raži. Takve svirale su se sve donedavno svirale na otocima Olibu i Silbi, te na Rabu. Interesantno je da su sviroke svirale isključivo žene i to kada bi išle u žetvu. Za razliku od svih ostalih vrsta diplica u Hrvatskoj, na svirokama je pisak zarezivan prema gore, kao na sličnim sviralama na Bliskom istoku što ukazuje na izuzetnu starost tih svirala u hrvatskoj tradiciji.