DUDE PETEROGLASNE

Naziv: dude, podravske dude, peteroglasne dude
Područje: Podravina
Podravske dude u svirali imaju čak četiri piska, pa ih, uz dodatak piska u trubnju, nazivamo i peteroglasnim, jer istovremeno može zazvučati čak pet različitih tonova. Prvi pisak (petak ili melodijska svirala) proizvodi tonove G, A, B, C i D, drugi pisak (samac) proizvodi samo osnovni ton F, treći pisak (malčenjak) proizvodi samo kvartu C, a četvrti pisak samo oktavu F.
 
Ono što posebno razlikuje podravske dude od bilogorskih, a i od ostalih glazbala s mješinom, je to da sve rupice za sviranje završavaju ‘’pod prstima’’, što omogućava sviranje svakog pojedinog tona posebno, a također, u toku sviranja, svi tonovi na svirali mogu biti potpuno prekinuti, te opet pušteni u bilo kojem trenutku i u bilo kojoj kombinaciji. Kod gajdi, bilogorskih duda i bilo kojeg drugog glazbala s mješinom to nije moguće, tj. nije moguć prekid svih tonova na svirali tijekom sviranja. Upravo ta različitost omogučava sviraču podravskih duda veliko bogatstvo varijacija i kombinacija tonova tijekom sviranja, te se ponekad čini kao da istovremeno svira više svirača, a ustvari je samo jedan.
Zadnji podravski dudaši su često koristili dodatni mijeh (laktaču) za upuhivanje zraka u mješinu za razliku od starijeg načina upuhivanja zraka ustima pomoću puhaljke. Na fotografijama su podravske dude s puhaljkom.